Talán azért, mert a CMAS-t különbnek tartjuk más rendszereknél? No nem, mi nem akarunk ilyen primitív és sportszerűtlen érveléssel élni. Szerintünk az oktatási rendszerek többsége alapvetően jó, hiszen mindegyiknek ugyan abban a vízben, ugyan azt kell megtanítani: Biztonságosan merülni! A siker elsősorban az egyes oktatók képességein, a biztonság a hallgató széles körű elméleti és gyakorlati felkészítésén múlik. Tehát nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos.

Ideje hát választ adnunk, miért ajánljuk minden érdeklődőnek a magyarországi búvársport egyetlen köztestülete, a Magyar Búvár Szövetség keretében megszerezhető CMAS szabványú nemzetközi minősítést? Sok érv közül álljon itt három és persze egy ráadás:

1. Mert Magyarországon a CMAS rendszerű oktatás folyik a legtöbb helyen, a legtöbb okatóval, akik között a legnagyobb tapasztalattal rendelkező búvárok és búvárspecialisták (pl. légzőkészülék szakértők, víz alatti barlangkutatók, mentőbúvárok, ipari- és nehézbúvárok, búvárfotográfusok) találhatók.

2. Mert Magyarországon az MBSZ-CMAS alapfokú egycsillagos búvártanfolyamai adják (30 tanórás elméleti és 18 órás gyakorlati oktatással uszodában, és öt nyíltvizi merülés során) a legalaposabb képzést a hazánkban működő oktatási rendszerek közül. A nemzetközileg is elismert teljes önállóságot biztosító kétcsillagos haladó, valamint a háromcsillagos merülésvezető-búvár tanfolyamok - és a közöttük előírt merülések - olyan széles körű elméleti és gyakorlati képzést adnak, amelyet máshol csak több speciális tanfolyamon lehet megszerezni.

3. Mert a CMAS oktatási rendszere nem a sekélyvízi merülésre vonzóbb szubtrópusi, trópusi tengerek partján, hanem mérsékelt égövön, a mediterrán partoknál született, ezért nem tiltja az 50 m mélységig terjedő, akár dekompressziós merülést sem, hanem inkább felkészíti a búvárokat annak technikájára és biztonsági kérdéseire.

Ráadásként: sikeres vizsga után a nemzetközi minősítés leggyorsabban az MBSZ-CMAS rendszerben kapható kézhez (főszezonban 10 napon belül), hiszen a bankkártya minőségű okmányt a Magyar Búvár Szövetség idehaza készíttetheti el.